//05.12.2018 jiva donusum takibi start ?>
Yaz aylarında en güzel zamanlarını geçirdiğiniz havuzların, kış aylarında nasıl bir bakıma ihtiyaç duyduğunu biliyor muydunuz? Bir havuz için, doğru bakım teknikleri nelerdir? Genel olarak kışın açık havuzların dolu tutulması tavsiye edilmektedir. Bunun sebebi boş olarak bırakılan havuzların yer hareketlerinden etkilenerek çatlaması ve su kayıplarına maruz kalmasını önlemektir. Ayrıca dolu havuzlar dış etkilere karşı daha duyarlıdırlar.
Yabancı maddelerin havuz içine düşmesi sebebiyle havuz kaplamasının zarar görmesi, lekelenmesi gibi sorunlar engellenmiş olur. Havuzların kış ayları boyunca bakımının yapılması havuzun yeni sezona hazırlanmasında daha az bakım maliyetine ihtiyaç duyulur. Hava sıcaklığı 15 c altına düşene kadar, normal havuz bakımı yapılır. Hava sıcaklığı 15 c altına düşünce kış bakımı yapılmalıdır.
Kış aylarında dikkat edilmesi gereken bir diğer hususta havuzların güvenlik sorunlarıdır. Havuzların kullanılmadığı süre zarfında üzerilerinin güvenlik filesi kullanılarak kapatılmalıdır. Böylece olası kazaların da önüne geçilmiş olacaktır.
Havuz üzerilerinin gergin bir şekilde file ile kapatılması, özellikle çocukların havuz içine düşerek yaralanması ya da hayattan kopmalarının önüne geçmiş olunur. File kullanılması havuzların içine zararlı maddelerin düşmesini de engeller.
Öncelikle havuz suyu ölçülerek uygun değerlere getirilir. Havuz suyuna kireç, yosunlaşma ve böcek önleyici kış bakım ilacı uygulanır. Havuz merdiveni, tramplen ve duş başlıkları sökülür. Taşıma kanalının temizliği yapılır.
Makine dairesi varsa kloniratör boşaltılarak, içinde tablet klor kalmaması sağlanır. Kum filtresi önce ters yıkama yapılarak daha sonra kireç çözücü özel kimyasal ile usulüne uygun olarak temizlenir. Denge deposu temizliği ve ilaçlaması yapılır. Mutlaka havuz filesi havuzun üzerine gergin bir şekilde örtülmelidir.
Öncelikle havuz suyu ölçülerek uygun değerlere getirilir. Havuz suyuna kireç, yosunlaşma ve böcek önleyici kış bakımı uygulanır. Havuz pompası altı saat kadar çalıştırılarak kış ilacı ve klorun tüm sisteme ulaşması sağlanır. Oluşabilecek buz basıncını gidermek için havuz yüzeyinden 30 cm su seviyesi düşürülür.
Ardından pompa kapatılır ve sürekli klorlama sağlamak amacıyla yüzer dispanserlere tablet klorlar konularak havuza bırakılır. Havuz merdiveni, tramplen ve duş başlıkları sökülür. Taşma kanal ızgaraları sökülür ve temizlenerek depoya kaldırılır. Denge deposu suyu boşaltılarak temizliği ve dezenfektesi yapılır. Havuz besi, dip emiş, vakum vanaları ile taşımalı sistemde denge deposu vanaları kapatılır.
Kum filtresi ters olarak yıkanır özel kimyasallarla temizlenir. Pompa tapaları sökülür ve suları boşaltılır. Makine dairesinde varsa klorinatör boşaltılarak içine tablet klor kalmaması sağlanır. Varsa dozajlama sistemi ve kimyasal madde bidonları boşaltılıp bakımları yapılır. Elektrotlar usulüne uygun olarak özel saklama solisyonlarında koruma altına alınır.
Mutlaka havuz üzerilerine koruma filesi gergin bir şekilde yerleştirilmelidir. İnsan ve havuz güvenliği açısından file kullanımı çok önemlidir. Siz de havuz koruma filesi yaptırmak istiyorsanız bizimle iletişime geçebilirsiniz.