//05.12.2018 jiva donusum takibi start ?>
Pek çok mekânda eşya ya da insan düşmesine karşı alınan bir güvenlik önlemi olan güvenlik ağı tehlike oluşturan ya da riski içeren alanlarda yatay ya da dikey konfigürasyonda gerilen güvenlik filesi, yüksek dayanım gücü ağı ve bağlantı elemanlarıyla oldukça güven duyulan bir düşme koruma sistemidir.
Gereksinim duyulan filenin ebatları belirli ise en ideal fiyatlı güvenlik ağı tercih edilerek gerekli işlemlerin uygulamaya koyulması sağlanır. Yeni çıkan iş güvenliği kanununa göre güvenlik ağı uygulaması zorunlu bir hale gelmiştir. Güvenlik ağının İp kalınlığı ve göz aralığı uygulanacağı yere ve kullanım hedefine göre değişir. Arzu edilen her renkte imal edilebilir.
Bir ya da birden çok renkte üretilen güvenlik ağları ile uygulanmış olduğu alanda estetik bir görünüm oluşturur ve uygulanmakta olan mekânın görünüşüne olumlu anlamda katkı sağlar. Güvenlik filesi sistemleri, hammaddesi ve üretim biçimi yardımıyla güvenle kullanıma sunulan bir ağdır. Sistem düşük bir teknoloji ortamında üretildiği için, kullanımı oldukça kolaydır.
Bir başka deyişle bozulma durumunda sistemin bir bütün halinde durmasına neden olabilecek bir mekanizmaya sahip değildir. Sistem kurulduğu alan içerisinde yerinde güvenli bir ortam yaratacak şekilde durur. Uygun şekilde kurulmuş bir ağ sayesinde bulunulan alan içerisindeki kişilerin güvende olma hisleri artar ve çalışanlar işlerine güvenli bir biçimde odaklanabilir.
Güvenlik ağları, toplu düşmeyi durdurma sistemlerini içerir. Düşmeler karşısında pasif bir koruma kalkanı işlevi sağlarken mekân içerisinde yer alan kişilerin hareketlerini kısıtlamadan yüksekte çalışmalarına da imkân sağlar. Çalışma alanının altına kurulmuş olan güvenlik ağları çalışanların düşme mesafesini önemli oranda azaltır ve düşme sonucunda meydana gelebilecek etkiyi hafifleterek yaralanma ve ölüm gibi istenmeyen sonuçların yaşanmasına engel olur.
Güvenlik ağı, şantiyeler ya da evlerin balkonları gibi sarkma ve düşme riski bulunduran alanlar için kullanılması uygun olan bir güvenlik sistemidir. Güvenlik konusunda risk taşıyan alanları daha güvenilir bir hale getirmek için tercih edilen güvenlik filesi bir ağ sisteminden meydana gelir. Güvenlik ağları, kare ya da eşkenar dörtgen olacak biçimde dizayn edilir.
Uygulaması planlanan alanda uygun yerlere bağlantı noktaları sağlanır. Devamında ise bu bağlantı noktalarına güvenlik filesinin gerilmesi sağlanır. Böylelikle alan etrafında kaza ile düşen kişiler, güvenlik ağı sayesinde hayati bir kazadan kurtulmuş olur. Güvenlik filesi maliyetleri filenin m² cinsinden ebatlarına ve montaj hizmetine göre değişim gösterir.
Satın alınan hizmet bir güvenlik sistemi olduğu için ilk yapılması gereken şey ürünün niteliğini ve dayanıklılığını ön plana almaktır. Balkonlara uygulaması yapılan güvenlik ağları, hava akışının kesilmesine engel olmaz bir yapıya sahiptir. Filenin m² türünden ölçü ve montaj için gerekli kurulum ekipmanlarının miktarına bağlı şekilde güvenlik ağı fiyatları büyük farklılık gösterir.
Güvenlik filesi polyamid ipten üretildiği zaman oldukça uzun ömürlü ve yüksek dayanıklılık sağladığı için ciddi güvenlik tedbiri alınması gerçekleştirilir. Güvenlik filesi kullanılmak istenen mekânın dış cephesine uygun renkte seçilmelidir. Böylelikle çok fazla dikkat çeken bir güvenlik sistemi elde edilmesi sağlanır. Güvenlik filesi uygulamalarının tamamında bağlantı noktalarının paslanmaz ve sağlam olmasına dikkat edilmelidir.
Aynı zaman da bağlantı noktalarının dayanıklı bir biçimde doğru yerlere monte edilmesine özen gösterilmelidir. Güvenlik ağları giderek esneme sağlaması ve düşmenin enerjisini absorbe edilmesi amacıyla tasarlanır. Bu sayede düşen çalışanın yaralanma olasılığı da daha az gerçekleşir. Düşme yüksekliği ne kadar yüksekse, ağ üstünde oluşacak etki de o kadar fazla meydana gelir.
Güvenlik ağı sistemlerinin iki farklı çeşidi bulunur. Bunlar düğümlü ağ ve düğümsüz ağdır. Düğümlü ağlar üzerine yük geldiği zaman düğümlerin sıkılaşması sağlanır. Bu sıkılaşma çözülemez ve ağın absorbe kapasitesinde düşüşler meydana getirir. Düğümsüz ağlarda ise böyle bir problem söz konusu değildir. Düğümsüz ağların üzerine düşen bir kişinin yüz bölgesinde yaralanma yaşaması da minimum düzeylerde seyreder.
Yüksek binalarda, çalışanların düşme riskine karşı güvenliğinin sağlanmasını gerçekleştiren inşaat güvenlik ağı sistemi, inşaattan düşen malzeme, atık gibi çeşitli durumlarda da oldukça başarılı bir etki yaratır. Böylelikle aşağı noktada çalışan insanların can güvenliğini sağlar. Güvenlik ağları kare, eşkenar, dörtgen, düğümlü ve düğümsüz olabilir.
“Güvenlik Ağları – Konumlandırma Sınırları İçin Güvenlik Kuralları” şekli olarak çevrilen Avrupa standartlarındaki güvenlik file ağlarının belirlenen standartlarının, üreticinin kullanım talimatına ve mamul niteliklerine uygun olacak biçimde güvenlik ağlarının kurulmasını gerektirir. EN 1263-1’e göre S, T, U, V tipi güvenlik ağlarının deneye tabi tutulması için güvenlik normlarını kapsadığını belirtmek önemlidir.
Çalışma ortamında güvenliğin sağlanması amacıyla gerilen güvenlik ağının yerleştirilmesinde iki husus öne çıkar. Bunlardan birincisi gerilmesi planlanan ağın yüksekliği, diğeri ise ağın genişliğidir. Standartta bu unsurlar, “Düşme Yüksekliği” ve “Yakalama Genişliği” olarak ifade edilir. Olası düşme nedenlerinin pek çok sebebe bağlı olarak gerçekleştiği belirtilir.
Kenar ipi yatay konumda yer alan güvenlik ağı sistem S olarak nitelendirilir. Yatay kullanım gerçekleştirilmesi için desteklere bağlı bir şekilde tasarlanana güvenlik ağı sistem T, düşey kullanım için destek dokusuna bağlanan güvenlik ağı sistem U’dur. Son olarak asmaya uygun bir biçimde bir sehpa tipi desteğe bağlı konumda yer alan kenar ipi güvenlik ağ sistem V olarak isimlendirilir. Güvenlik ağları kurulumunda TS EN 1263-2 standartları geçerliliğini korur.
Çalışanların daha sağlıklı ve uygun bir şekilde iş yapabilmeleri için, ağlar hakkında uygulanması gerekli olan genel prensipler vardır. Güvenlik ağları çalışma yüksekliğine uygun olacak biçimde konumlandırılmalıdır. Güvenlik ağları etrafının dışına çıkılmaması gerektiğini yüksek mesafede çalışan kişilere bildirilmesi gerekir.
Güvelik ağları çalışma düzeyinin yerden iki metrenin altına kurulmaması önemli bir unsurdur. Ağın yakalama genişliğinin çalışan kişinin yatay eksende düştüğü düşünüldüğü zaman yakalama genişliğinin hesaplanması önem taşır. Ağların bekleme ve kullanım ömrünün iş kazaları oluşmasına neden olmaması için kontrol edilmesi gerekir. Güvenlik ağında oluşan esneme düzeyi de o kadar çok olmalıdır.
Güvenlik ağı, tasarımdaki maksimum düşme yüksekliğine kadar düşme etkisinden oluşan enerjinin bütünüyle absorbe edebilecek biçimde yeterli miktarda esneme kabiliyeti barındırmalıdır. Güvenlik ağının üzerine düşen çalışanın, ağ esneme yaptığı esnada, altındaki bir nesneye veya zemine çarpmaması için ağın altında yeterli düzeyde açık mesafenin bulunması oldukça önemli bir konudur.
Yüksekte çalışan kişilerin hareket özgürlüklerini kısıtlamadan konforlu bir biçimde çalışma ortamı olanak sağlaması, güvenlik ağlarının tercih edilmesindeki en önemli sebeplerdendir. Yüksek düzeydeki çalışma alanının altına kurulmuş olan güvenlik ağı yardımıyla çalışanların düşebileceği mesafe azaltılır. Ayrıca, güvenlik ağları düşen bir çalışanın yaralanma olasılığını azaltmak amacıyla düşmenin enerjisini emebilen ve ağda yeterince esneme meydana getirecek şekilde tasarlanmalıdır.